BİNAM DEPREME KARŞI NE KADAR GÜVENLİ?

DEPREM ÖNCESİ BINA DEPREM DAVRANIŞININ DEĞERLENDİRİLMESİ


1-HIZLI TARAMA (SOKAK TARAMA YÖNTEMİ) TESTİ

Yöntemin amacı mevcut binalarda, bina kat adedi, plan ve düşey düzensizlikleri, yumuşak kat, zayıf kat, ağır çıkmalar, kısa kolon görünen malzeme ve işçilik kalitesi, inşa edilme yılı gibi sokaktan gözlemlenebilen parametrelere dayalı bir değerlendirme yöntemidir.

  • Japon sismik Index Yönteminden uyarlanan Deprem Güvenliği Tarama Yöntemi

  • ODTÜ Yöntemi

  • FEMA P -154; ATC-20 Hızlı; ASCE/SEI 41 Aşama 1

Hızlı Tarama, araştırma enstitüleri veya devlet kurumları tarafından bir şehirde veya bir mahallede bulunan yüzlerce veya binlerce bina hakkında kabaca kayıp tahmini ve risk analizi yapmak için uygulanan yöntemlerdir. Elde edilen scora göre detaylı değerlendirme gerekip gerekmediğine karar verilir
Spesifik olarak binanızın muhtemel bir depremde davranışını öğrenmek için en azından bir üst kademe değerlendirme yöntemlerine başvurulmalıdır.


2- 2NCİ KADEME DEĞERLENDİRME

2nci kademe değerlendirme yönteminde bina, Hızlı Tarama yöntemine ek olarak, binanın statik projesi elde edilerek, mevcut imalatın projeye uygunluğu incelenir, kolon ve duvar indeksleri hesaplanabilir, Schmidt çekici okumaları alınarak yaklaşık olarak beton mukavemeti değerleri tespit edilir. P26 Puanlama Yöntemi’ni 2nci kademe değerlendirme yöntemi olarak esas almak uygun olabilir.

  • ASCE/SEI 41 Aşama 1 ve Aşama 2;

  • Japon sismik Index Yöntemi Aşama 2

  • P26 Puanlama


3- DETAYLI DEĞERLENDİRME

TBDY-2018 BÖLÜM 15 'te (DEPREM ETKİSİ ALTINDA MEVCUT BİNA SİSTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GÜÇLENDİRME TASARIMI İÇİN ÖZEL KURALLAR) belirtilen esaslar uygulanır.

  • Her katta kolonlardan veya perdelerden en az üç adet beton örneği alınarak mevcut beton dayanımı tayin edilir.

  • Donatı sınıfı, tespit edilecek, her sınıftaki çelik için birer adet örnek alınarak laboratuvarda çeliğin akma gerilmesi, kopma dayanımı ve şekil değiştirme özellikleri belirlenerek projeye uygunluğu saptanır.

  • Binanın, doğrusal veya doğrusal olmayan hesap yöntemleri kullanılarak, performans analizi yapılır.

Analiz sonucu, binanın "deprem performansını sağladığı" ya da "güçlendirme gerektiği" yönünde olacaktır.

Diğer yöntemler

  • ASCE/SEI 41 Aşama 3; FEMA P-807; FEMA P-58; HAZUS


BETON MUKAVEMETİ İLE İLGİLİ BİR DİPNOT:

Bina beton dayanımı testi, binanızın beton dayanımının yüksek ya da düşük olup olmadığını öğrenmeniz için yapılmaz. Bu test, beton mukavemetinin proje müellifinin statik hesaplarda kullandığı değerin sağlanıp sağlanmadığını öğrenilmesini amaçlar. Örneğin, proje müellifi BS14’e göre hesaplarını yapmış ve beton test değerleri BS14 çıkmışsa bu değer bu bina için uygun bir değerdir; BS16 (C16) çıkmışsa yüksek bir değerdir; BS12 çıkmışsa düşük bir değerdir. Benzer şekilde proje müellifi BS20’e göre hesaplarını yapmış ve beton test değerleri BS20 (C20) çıkmışsa bu değer bu bina için uygun bir değerdir; BS25 (C25) çıkmışsa yüksek bir değerdir; BS16 (C16) çıkmışsa çok düşük bir değerdir.